Beenmergconcentraat is een betere manier om gewrichtblessures te behandelen

Onderzoeksdoel

Het behandelen van letsel aan gewrichten door middel van stamceltherapie met het beenmerg van het paard zelf. De behandeling moet zorgen voor herstel van het kraakbeen zodat dit versterkt en de kniepijn vermindert, de functie van het kraakbeen  herstelt en de ontwikkeling van artrose wordt vertraagd.

Onderzoeksresultaat

Op basis van het eerder uitgevoerde onderzoek, is het duidelijk dat beenmerg een rijke bron van stamcellen en groeifactoren is en dat het uitvoeren van een beenmergtransplantatie door middel van het plaatsen van beenmergconcentraat in het kraakbeendefect een superieure behandelingsoptie kan worden. De belangrijkste bevinding van dit onderzoek was dat de geblesseerde gewrichten die behandeld waren met het beenmergconcentraat een goede vooruitgang hebben geboekt. Het kraakbeen was toegenomen en het was beter geïntegreerd met het omliggende, gezonde kraakbeen vergeleken met de gewrichten die waren behandeld door de standaard microfractuur-behandeling.

Onderzoeksopzet / uitvoering

Er komt veel letsel voor bij op het gebied van gewrichten, zoals versplintering  van kraakbeen en/of bot (OCD). Hiervoor zijn veel chirurgische behandelingen mogelijk, maar er is nooit bewezen of dit een goede keuze is. Alle van de momenteel beschikbare behandelmethoden zijn even effectief, maar een eenvoudiger, compleet arthroscopisch, rendabel herstel van kraakbeen die een paard in zijn eigen lichaam kan laten plaatsvinden is zeer wenselijk. Voor dit onderzoek is in 12 paarden een kraakbeenletsel aangebracht. Zes paarden zijn behandeld met de standaard microfractuur-behandeling en zes paarden zijn behandeld met zowel microfractuurbehandeling en beenmergconcentraat. Bij de standaard methode wordt er beschadigd weefsel weggehaald en worden er gaatjes in het onderliggende botweefsel gemaakt, om bloedcellen toegang tot het beschadigde deel te geven.

Extra informatie

Op dit moment wordt er nog steeds onderzoek verricht met betrekking tot de stamceltherapie. Dit wordt vooral gedaan met paarden die van nature een blessure hebben. Alleen op deze manier kan het succes van de methode worden bepaald. Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoek teamleider Lisa A. Fortier, universitair hoofddocent van de chirurgie aan de Cornell University en voorzitter van de International Society het herstel van kraakbeen.

Bron

Abstract te lezen op PubMed

Comments are closed.