Beweging van jonge paarden is veilig en beschermt de gewrichten

Onderzoeksdoel

Kijken wat de effecten van beweging zijn bij jonge paarden met betrekking tot gewrichtblessures.Onderzoeksresultaat

Uit eerdere studies is gebleken dat het bewegingsapparaat sterk kan worden verbeterd door op vroege leeftijd te bewegen. Dit zorgt er zelfs voor dat er op een latere leeftijd minder blessures voorkomen. Uit dit onderzoek bleek dat de paarden die extra beweging kregen minder last hadden van macroscopische laesies van de onderzochte weefsels. Dus zij hadden minder last van geruwd kraakbeen oppervlak, OCD en kraakbeenfragmenten. Ook hadden deze paarden een groter botvolume en een hogere botvorming dan de paarden die geen extra bewegingen kregen. Ook werd er minder gewrichtskraakbeenkleuring opgemerkt in de voorzijde van de condylus.

De beweging van jonge paarden is dus veilig en bezorgt geen schade aan het bewegingsapparaat.

Onderzoeksopzet / uitvoering

Letsel aan het bewegingsapparaat bij paarden zijn meestal het gevolg van chronische veranderingen in de structuur van het bot en kraakbeen. Er bestaan tot op heden nog geen gegevens over het optimale niveau van de belasting om schadelijke effecten voor de gewrichten te voorkomen. Voor het bepalen van de effecten van lichaamsbeweging op de weefsels bij de kogel, is er een CT uitgevoerd. De kraakbeenmetabolisme is onderzocht en de microscopische structuur van de gezamelijke weefsels. Dit is gebeurd bij 12 paarden. Zes van deze paarden werden gehouden op grasland en de andere zes kregen extra beweging vanaf een leeftijd van drie weken tot en met 18 maanden.

Extra informatie

Het onderzoek is uitgevoerd door het Colorado State University onderzoeksteam onder leiding van Chris Kawcak, DVM, PhD, Dipl. ACVS, associate professor en paarden chirurg.

Bron

Abstract is te lezen op PubMed

Comments are closed.