Artrose aan de voorknie bij paarden

Onderzoeksdoel
Behandeling van artrose aan de gewrichten in de voorknie bij het paard

Onderzoeksresultaat
Artrose van de carpo-metacarpale gewrichten (de onderste gewrichtsruimte van de voorknie) is een bewegingsbeperkende en levensbedreigende aandoening. Echter, chirurgisch samenvoegen van de gewrichten lijkt een haalbare optie voor behandeling bij deze paarden.

Onderzoeksopzet

Uit de beoordeling van medische dossiers van 33 paarden met de diagnose carpo-metacarpale osteoartritis (CMC-OA) bleek dat deze conditie overwegend voorkomt bij paarden van middelbare leeftijd, oudere Quarter Horses en Arabieren. Meest voorkomende symptomen zijn ernstige kreupelheid die normaal gebruik belemmert en zwelling van de voorknie.

Volgens de onderzoekers wordt carpo-metacarpale artrose bij paarden gekenmerkt door progressieve en invaliderende kreupelheid die slecht reageert op de medische behandeling waarbij de ergst getroffen paarden binnen 4 jaar gedood worden (euthanasie). De conventionele behandelingsmethoden zijn niet succesvol.

In het licht van dit resultaat hebben de auteurs het gebruik van een chirurgischeĀ  botsamenvoeging geĆ«valueerd voor het behandelen van CMC-OA. Twaalf paarden ondergingen de operatie waarbij gebruik werd gemaakt van de “waaier” techniek met de boor. Belangrijkste bevindingen van het onderzoek waren als volgt:

  • 83% van de paarden gaven lichte tot matige pijn gedurende de eerste 30 dagen na de operatie;
  • 92% van de paarden waren in staat om weer aan het werk te gaan 6 maanden na de operatie;
  • Bij een gemiddelde van 28,6 maanden na de operatie, werd 83% van de paarden als gezond beschouwd en werd 67% van de paarden weer gebruikt als voor de ontwikkeling van de artrose.
  • 100% van de eigenaren ervoeren de operatie als een succes.

Extra informatie
Het onderzoek is uitgevoerd door veterinaire onderzoekers en artsen uit de westelijke College van Diergeneeskunde in Saskatchewan, Canada. Drie afzonderlijke studies over CMC-OA en artrodese van het CMC gewricht werden gepubliceerd in tandem door Panizzi et al.. in de december editie van het tijdschrift Veterinary Chirurgie.

Comments are closed.