Centrifugesnelheden voor sperma

Onderzoeksdoel

Welke centrifugesnelheden zijn het meest effectief bij het scheiden van sperma?

Onderzoeksresultaat

Het scheiden van sperma bleek het meest effectief te zijn bij snelheden tot 900 xg en zorgde voor een verhoogde opbrengst van de zaadcellen. Gecentrifugeerd sperma heeft ook als voordeel dat het zorgt voor het behoud van de zaadcellen voor een korte tijd. (ongeveer 24 uur)

Echter, niet elke ejaculatie dient te worden gecentrifugeerd. De niet-gecentrifugeerde monsters leverde het hoogst aantal beweeglijke en levensvatbare zaadcellen op. Centrifugeren moet alleen gebruikt worden bij hengsten met een lage sperma concentratie en/of slechte koelers.

Onderzoeksopzet

Onderzoekers verzamelden sperma van zes hengsten, en vervolgens werd het volume en de beweeglijkheid van de zaadcellen gemeten waarna het verdund werd. Na verdunning werd een aantal monster niet gecentrifugeerd. De andere monsters werden gecentrifugeerd bij drie verschillende snelheden en opnieuw gemeten. Alle monsters werden daarna 24 uur gekoeld. Na de koeling werden de monsters weer gecontroleerd.

Extra informatie

Om ervoor te zorgen dat een hengst goed sperma levert zijn de volgende stappen belangrijk:

  • Controleer de beweeglijkheid van de spermacellen na elke stap van het proces
  • Vermijd abrupte temperatuurschommelingen
  • Evalueer het sperma van de hengst meerdere keren in het dekseizoen
  • Vraag de veearts voor advies

Bron

Jose A. Len, MVZ, MS, Dipl. ACT, klinisch docent gentechnologie aan de Louisiana State University School of Veterinary Medicine.

Comments are closed.