De verschillen in bewegingspatroon tussen wilde en gedomesticeerde paarden

Onderzoeksdoel

Door domesticatie en stalling hebben paarden een bewegingspatroon aangenomen wat wellicht van negatieve invloed is op hun welzijn.

 

Onderzoeksresultaat

Gedomesticeerde paarden bewegen in tegenstelling tot hun wilde collega’s erg weinig. Wilde paarden kunnen tot wel 55 km per dag afleggen. Gedomesticeerde paarden die een groot weiland tot hun beschikking hebben met relatief weinig soortgenoten leggen maximaal 7,2 km per dag af. Gedomesticeerde paarden die alleen af en toe de benen mogen strekken in de paddock leggen nog minder afstand af namelijk 1 km. Een verandering in de structuur van weiland heeft weinig tot geen zin. Het kan zelfs de beweging verminderen. Als beste uit het onderzoek kwam het gewone vierkante weiland. Het gebrek aan beweging kan leiden tot hoefproblemen en problemen met het bewegingsapparaat.

Onderzoeksuitvoering

De wilde paarden kregen een GPS zender  om in de vorm van een kraag. De zender gaf iedere 5 seconden een signaal zodat de onderzoekers een heel gericht bewegingspatroon konden opstellen. Na aanleiding van de resultaten hiervan werd ditzelfde onderzoek gehouden bij gedomesticeerde paarden. Uit de resultaten bleek dat er een groot verschil was tussen de wilde en de gedomesticeerde paarden.

Vervolgens werd er onderzocht wat de beste manier is om gedomesticeerde paarden meer te laten bewegen. Verschillende structuren werden aangebracht om te onderzoeken of paarden meer gingen bewegen:

  • De zogenaamde circuitstructuur (blokkade van het centrumgebied van het weiland) gaf geen groot verschil in beweging.
  • Bij de doolhofstructuur was er ook geen groot verschil in beweging en
  • Bij de spiraalvormige structuur werd de beweging juist een stuk minder.

Bron

Brian Hampson, postgraduate PhD scholar aan de School of Veterinary Sciences of the University of Queensland

Comments are closed.