De voedingswaarde is bepalend voor de graskeuze van een paard

Onderzoeksdoel

Welk soort gras geeft een paard de voorkeur aan en waarop baseert deze zijn keuze.

Onderzoeksresultaat

Volgens een studie door Franse onderzoekers bepaalt de kwaliteit en voedingswaarde van het gras  de voorkeur. Alhoewel paarden voor lang gras kiezen als de kwaliteit van de graszoden even goed is, is hun voornaamste doel efficiënte inname van belangrijke nutriënten, vooral verteerbare eiwitten. Paarden lijken hun voedingsgedrag (duur van begrazing, snelheid van inname, etc.) aan te kunnen passen aan de variaties in de beschikbaarheid en kwaliteit van het grasland, om zo hun behoefte aan nutriënten te dekken.

Onderzoeksopzet en uitvoering

Tijdens het onderzoek kregen tweejarige merries verschillende bakken met vers verwijderde grasplaggen (inclusief tien cm van de bovengrond). In één van de proeven konden de paarden kiezen tussen lang en kort gras, beide van goed kwaliteit. In een tweede proef kregen de paarden twee keuzes in de volgende combinaties: lang gras van lage kwaliteit, middellang gras van middel kwaliteit en kort gras van hoge kwaliteit.

De keuze van de paarden was afhankelijk van de voedingswaarde. In de eerste proef, verteerbare eiwitten waren maximaal aanwezig,  kozen de paarden voor het lange gras waarbij ze het gras sneller konden eten. In de tweede proef verhoogde de paarden hun eiwitinname door te kiezen voor het korte gras wanneer het eiwitgehalte in het lange gras minder was.

Ongeveer voor 70% van de voederopname kozen de paarden voor het korte gras. Tevens maakten ze 45% minder kauwbewegingen voordat ze het voedsel doorslikten. Hierdoor maximaliseren ze de opname van verteerbare eiwitten en minimaliseren ze de (energie) kosten.

De keuzes waren niet definitief. De korte plaggen bevatten een hogere inname van verteerbare eiwitten, maar hun netto energie was lager (in vergelijking met de lange graszoden).  Concluderend kan er gezegd worden dat de paarden mogelijkerwijs een balans zoeken in hun voederwaardes en energie inname door zowel kort als lang gras te eten.

Extra info

Géraldine Fleurance, onderzoeker aan de ‘French Horse and Equitation Institute’, presenteerde de resultaten van dit onderzoek  afgelopen jaar tijdens de ‘Equine research days’ in Parijs.

Bron

Christa Lesté-Lasserre, Horses’ grass choices depend on nutritional value

Comments are closed.