Diabetes bij oudere paarden

Onderzoeksdoel

Bepalen van het voorkomen van diabetes mellitus (DM) bij oudere paarden en  vaststellen van een behandeling.Onderzoeksresultaat

De behandeling was in alle drie de gevallen succesvol, met normale bloedglucosewaarden. Hierdoor kan er geconcludeerd worden dat diabetes type 2 vaker voorkomt bij paarden dan er normaal gesproken gedacht wordt. In sommige gevallen kunnen paarden reageren op de behandeling gericht op het herstel voor de gevoeligheid voor insuline en de functie van de alvleesklier. Vaak komt diabetes type 2 voor in combinatie met de ziekte van Cushing. Er moeten nog meer onderzoeken worden uitgevoerd om te kijken of de medicatie goed is voor de paarden.

Onderzoeksopzet / uitvoering

Diabetes is historisch gezien een zeldzame ziekte. Diabetes type 2 moet worden beschouwd als een belangrijke differentiële diagnose bij de volwassen of oudere paarden en pony’s met gewichtsverlies en overmatig drinken en plassen. Bij diabetes is er sprake van een chronische verhoging van het bloedglucoseniveau. Het hormoon insuline, dat wordt geproduceerd door de alvleesklier, zorgt er normaal gesproken voor dat dit niveau op peil blijft. Diabetes is een gevolg van een gebrek in de insulineuitscheiding, aanmaak of beide. Diabetes type 2 is het resultaat van het geleidelijk ontstaan van insulineresistentie en het niet ontwikkelen van pancreatische β cellen. Hierdoor kan er geen insuline meer worden geproduceerd. Dit laatste is echter zelden gediagnosticeerd bij paarden.

Met behulp van een specifieke en kwantitatieve methode willen de onderzoekers de insulinegevoeligheid en pancreas β-cel respons beoordelen. Deze analyse heet MINOMOD analyse van de intraveneuze glucosetolerantie. Dit wordt uitgevoerd met drie paarden, welke alle drie de diagnose eindstadium diabetes type 2 hebben gekregen. De paarden werden vervolgend behandeld met een multimodale behandeling, inclusief voedingmodificatie met metformine, glibenclamide, en/of pergolide.

Extra informatie

Dit onderzoek is uitgevoerd door een team van dierenartsen onder leiding van Andy Durham, BSc, BVSc, CertEP, Deim, Dipl. ECEIM, MRCVS. Het team bestond uit dierenartsen uit Engeland, Ierland en de VS.

Bron

Abstract is te lezen op PubMed

Comments are closed.