Genetische elementen betrokken bij de vruchtbaarheid van hengsten

Onderzoeksdoel

Is het mogelijk om RNA uit het sperma van hengsten te halen, zodat dit gebruikt kan worden voor verder onderzoek naar de genetische achtergrond van vruchtbaarheid?

Onderzoeksresultaat

Het onderzoeksteam heeft een nieuwe methode ontwikkeld om RNA uit het sperma van hengsten te halen. Deze methode is specifiek voor hengsten en is toe te passen op zowel vers, diepgevroren als gekoeld sperma. Door deze methode kan het sperma van hengsten met een matige vruchtbaarheid onderzocht worden zonder dat er via een operatie testiculair weefsel verwijderd moet worden.

Onderzoeksmethode

Het onderzoek werd uitgevoerd door een onderzoek team dat bezig is met het vaststellen van de genetische elementen die te maken hebben met de vruchtbaarheid van hengsten. Ze zijn afkomstig van het Departement van Veterinary Integrative Biosciences (VIBS) and Large Animal Clinical Sciences. Volgens de onderzoekers is het isoleren van RNA uit sperma lastig door verschillende factoren. Er is een beperkte hoeveelheid RNA aanwezig in zaadcellen. Daarnaast zijn zaadcellen zeer dichte, compacte cellen waardoor het moeilijk is om RNA uit de cellen te halen.

Nu het team geslaagd is om RNA uit de zaadcellen te halen zijn ze verder gegaan met hun onderzoek. Er wordt nu gewerkt aan het identificeren van de genen welke signalen in het sperma verzorgen. Deze genen worden dan vergeleken met de genen waarvan bekend is dat ze geassocieerd zijn met vruchtbaarheidsproblemen en spermakwaliteit. Op den duur kunnen dan de genprofielen van hengsten met een goede vruchtbaarheid vergeleken worden met hengsten met een matige of slechte vruchtbaarheid.

Extra informatie

Dit onderzoek is met name interessant omdat het de keuze voor dekhengsten kan beïnvloeden. Tegenwoordig worden hengsten voornamelijk geselecteerd op afstamming, exterieur en prestaties. Na dit onderzoek zou er geselecteerd kunnen worden op basis van genetisch potentiaal. Met name voor hengsten is dit interessant omdat zij in vergelijking met merries voor veel nageslacht zorgen.

Bron

Horsetalk. 27 september 2010.

Comments are closed.