Genetische respons op training

Onderzoeksdoel

Onderzoekers hebben gekeken naar de manier waarop genen van spieren in- en uitschakelen na een training.

Onderzoeksresultaat

Hoewel er in dit onderzoek alleen is gekeken naar volbloedpaarden, die allemaal dezelfde oefeningen uitvoerden, wordt er voorspeld dat verschillende soorten oefeneingen leiden tot verschillende veranderingen. Verschillende types van oefening resulteren in verschillende fysiologische veranderingen in de spieren  en vaardigheden van het paard en deze verschillen kunnen worden weerspiegeld in de genetische veranderingen.

Onderzoeksopzet / uitvoering

Iedereen weet dat verschillende spieren reageren op de soort vorm van training. Zo heeft een persoon die aan lange afstandlopen doet ander soort gevormde spieren dan een persoon die aan gewichtheffen doet. Hun spieren reageren anders en zien er anders uit. Uit eerder onderzoek is gebleken welke genen nodig zijn voor het normaal functioneren van de spieren bij paarden. Nu wordt er gekeken welke genen van spieren in- en uitschakelen na een training.

Elke cel bevat dezelfde soort genen die geërfd zijn van de vader en moeder. Echter zijn alleen de genen die nodig zijn voor een specifiek weefsel, ingeschakelend in dat weefsel. Zo zijn er genen die specifiek verband houden met de oogfunctie en die alleen worden uitgedrukt in het oog. Zo zijn er ook genen die alleen worden ingeschakeld in spierweefsel.

Deze overtuiging werd ondersteund door het het feit dat het gen myostatine werd uitgeschakeld tijdens een oefening. Myostatine is gerelateerd aan de beste raceafstanden in volbloeden. Dit eiwit fungeert als een ‘rem’ op de spiergroei en lichaamsbeweging zorgt voor een vermindering van de productie van dit eiwit, waardoor deze ‘rem’ als het ware wordt uitgezet en spiergroei niet geremd wordt.

Extra informatie

Dit onderzoek is uitgevoerd door Beatrice A. McGivney, PhD, van de Universiteit van Dublin in Ierland.

Bron

Meer informatie is te vinden op PubMed

Comments are closed.