Genetische testen voor Fell pony syndroom

Onderzoeksdoel

Door middel van testen voor het Fell pony syndroom fokkers stimuleren om veulens te testen op deze ziekte. Als er FIS wordt geconstateerd worden de kosten van de test vergoed.

Onderzoeksresultaat

Als beide ouders drager zijn van het gen, is er 25% kans dat het veulen gezond is, 50% kans dat het veulen ook drager wordt van het gen en 25% kans dat het veulen daadwerkelijk FIS heeft.

Als één ouder drager is van het gen en de andere ouder gezond is, geeft dit 50% kans op een veulen dat drager wordt. Er is geen kans dat het veulen FIS heeft.

Onderzoeksopzet / uitvoering

De FPS (Fell Pony Society) wil Fell pony syndroom testen gaan aanbieden aan hun leden als zij een ziek veulen hebben of een nieuwe hengst willen aanbieden voor het dekseizoen. Per jaar worden er ongeveer 25 veulens geïnfecteerd door de genetische aandoening. Het gen dat hiervoor verantwoordelijk is, is vastgesteld en er is een nieuwe DNA test beschikbaar gekomen.

De test kost €40,- incl. BTW. De monsters worden genomen door een dierenarts en verzonden naar AHT (Animal Health Trust). De test duurt normaal 30 dagen, maar bij een ziek veulen wordt er een spoedtest gedaan, die drie dagen duurt.

Extra informatie

Dit onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van het Animal Health Trust. Voor een testkit kan er contact opgenomen worden met FPS – www.fellponysociety.org.uk, de Dales Pony Society – www.dalespony.org, of de Animal Health Trust – www.aht.org.uk.

Bron

Horse and Hound, 11-03-2010

Comments are closed.