Favoriete Smaken

Onderzoeksdoel

Welke smaak geeft een paard de voorkeur aan als deze zelf zou kunnen kiezen.

Onderzoeksresultaat

Uit een recent onderzoek, gehouden aan de Southampton University’s Equine Behavior Centre, is naar voren gekomen dat paarden voorkeur geven aan de smaken fenegriek en banaan. Deze smaken werden gevolgd door tomaat, rozemarijn, komijn, wortel, pepermunt en oregano.

Tevens is er gebleken dat als een van de twee favoriete smaken (banaan of fenegriek) toegevoegd werden aan pure mineraal brokken, deze de paarden stimuleerden om de brokken sneller te eten.

Het onderzoek liet zien dat paarden veel verschillende smaken accepteren. Veel meer dan op dit moment gebruikt worden voor commercieel voer of medicijnen. Het toevoegen van smaak aan geconcentreerd voer of mineralen supplementen kan ervoor zorgen dat ze beter worden geaccepteerd door paarden.

Onderzoeksopzet en uitvoering

Het onderzoek is uitgevoerd bij acht paarden. De onderzoekers begonnen met vijftien verschillende smaken. Drie van deze smaken (echinacia koriander en nootmuskaat) werden uit het onderzoek gehaald nadat deze niet door alle paarden werden geaccepteerd. Eén paard weigerde voer met de smaak echinacea of koriander te eten, drie paarden aten niet alles met de smaak echinacea of nootmuskaat.

Appel, geelwortel, knoflook en gember werden door alle paarden geaccepteerd. Echter werden voeders met deze smaken minder snel gegeten dan de andere smaken. De acht smaken die het snelste werden gegeten, gebruikten ze voor het tweede deel van het onderzoek: banaan, wortel, tomaat, komijn, fenegriek, oregano, pepermunt en rozemarijn.

In het tweede deel van het onderzoek werd gekeken in welke volgorde de voorkeur naar smaak uitging. De paarden kregen de keuze tussen twee maaltijden met een verschillende smaak. Ieder paard kreeg alle mogelijke combinaties aangeboden. Hieruit kwam fenegriek en banaan als beste naar voren.

Tenslotte werden deze smaken toegevoegd aan mineralen brokken. Gemiddeld deden de paarden er 195 seconden over om smaakloze mineraal brokken op te eten. Over de mineralen brokken met een fenegriek smaak deden de paarden gemiddeld 66 seconden en het duurde zelfs maar 52seconden totdat ze de brokken met banaan smaak op hadden. Het verschil tussen beide is niet statistisch significant. Beide smaken waren effectief om de paarden aan te moedigen de mineralen brokken op te eten. Er zaten enkele verschillen tussen de paarden, sommige hadden een voorkeur voor één van de smaken.

Extra info

Het onderzoek is uitgevoerd door Dr. Debbie Goodwin en collega’s en heeft plaatsgevonden op de Southampton University’s Equine Behavior Centre.

Comments are closed.