Hersteld kraakbeen weefsel duidelijk anders

Onderzoeksdoel
Wanneer een paard ernstige verwondingen oploopt is er een grote kans dat dit leidt tot artrose. Door middel van onderzoek dat werd uitgevoerd op de Gluck Equine Research Center, werd het herstelweefsel dat gevormd wordt binnen de volle dikte van laesies van kraakbeen bestudeerd.

Onderzoeksresultaat
Bij het onderzoeken van het weefsel onder een microscoop, bleek dat de relatief normale kraakbeen rond de laesie er duidelijk anders uitzag dan het herstelweefsel in de wond.

De belangrijkste verschillen waren:

  • Het herstelweefsel had niet de normale structuur van het kraakbeen;
  • De randen van het herstelweefsel integreerde niet goed met het omliggende kraakbeen;
  • In de meeste gevallen ontbrak proteoglycan. Dit is een belangrijk moleculaire component van het normale kraakbeen, dat voor de druksterkte ervan zorgt;
  • Het herstelweefsel gaf niet meer een glad gewrichtsoppervlak.

Het onderzoeksteam concludeerde dat herstelweefsel functioneel heel anders is dan het normale kraakbeen. De cellen in het herstelweefsel behalen niet een normaal patroon van genexpressie dat nodig is voor het herstellen en handhaven van een gezonde kraakbeenstructuur en -functie. Toekomstig onderzoek moet zich richten op hoe de cellen in herstelweefsel weer kunnen functioneren zoals cellen in kraakbeen dat doen. Nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen leiden tot betere genezing, die de structurele en biomechanische integriteit van het gewrichtsoppervlak herstelt.

Onderzoeksopzet

De onderzoekers vergeleken het herstelweefsel over de volledige dikte van de leasies, waar chirurgen beschadigd weefsel verwijderd hadden en gaatjes gemaakt hadden in het onderliggende botweefsel om bloed en cellen toegang te geven, met het normale kraakbeen van het dijbeen in de knie, vier maanden na de operatie. Het onderzoeksteam gebruikte een nieuwe wetenschappelijke techniek genaamd microarray-gebaseerde transcriptional profiling om genexpressie van herstelweefsel met normaal kraakbeen te vergelijken.
Extra informatie

Dit project werd uitgevoerd door Dr. Jamie MacLeod, VMD, and Dr. Michael Mienaltowski, DVM, in samenwerking met paarden orthopedisch chirurgen Dr. David Frisbie, DVM, en Dr. Wayne McIlwraith, BVSC, FRCVS, DSC, DMV, Dipl. ACVS op Colorado State University. Het onderzoek werd gepubliceerd in het open access tijdschrift BMC Medische Genomics.

Bron
University of Kentucky College of Agriculture Cartilage, Repair Tissue ‘Substantially Different’

Comments are closed.