Effect van Busereline op drachtigheid

Onderzoeksdoel

Wat is het effect van het gonadotropine luteiniserend hormoon busereline bij drachtigheid?

Onderzoeksresultaat

Behandeling met 20 of 40 microgram Busereline 9 of 10 dagen na de eisprong verhoogd aanzienlijk de kans op drachtigheid met maximaal 10% bij merries. Het verschil tussen de behandelde en niet-behandelde merries werd tijdens het onderzoek goed in de gaten gehouden. Zowel de 20 als de 40 microgram zorgde voor een verhoogde kans op zwangerschap. Er was geen significant verschil tussen de 2 doses.

Onderzoeksopzet

Een onderzoeksteam voerde 4 jaar lang een reeks onderzoeken uit om het effect van het gonadotropine releasing hormoon busereline te onderzoeken bij vroege zwangerschappen. Meer dan 2000 volbloeden, kruisingen en pony’s waren betrokken bij het onderzoek. Op het moment van paring werd de groep gesplitst in een behandelgroep en een controlegroep. Alle merries werden onderzocht met een echo om de tijd van de ovulatie te bepalen. De merries in de behandelgroep kregen een eenmalige dosis van 20 of 40 microgram busereline 9 of 10 dagen na de ovulatie door onderhuidse injectie. Merries werden door echografie gecontroleerd op drachtigheid, te beginnen bij 12 tot 14 dagen na de ovulatie tot 30 tot 40 dagen na ovulatie.

Extra informatie

Vroeg embryonaal verlies is een belangrijke oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij merries. Progesteron geproduceerd in de eierstokken door het corpus luteum handhaaft de vroege zwangerschap. Het embryo moet een signaal afgeven voor zijn aanwezigheid en moet er voor zorgen dat het corpus luteum in stand wordt gehouden om de eerste paar weken van de zwangerschap te overleven.

Bron

J R Newcombe, T A Martinez and A R Peters.

Comments are closed.