Hoefbeenfracturen bij warmbloed veulens

Onderzoeksdoel

Aanwezigheid en genezing van hoefbeenfracturen bij warmbloed veulens

Onderzoeksresultaat

Uit een recente studie naar hoefbeenfracturen bij veulens blijkt dat deze breuken verre van zeldzaam zijn. De warmbloed veulens in het onderzoek hadden fracturen op een bepaald punt in hun eerste jaar van het leven. Gebleken is dat de kleine breuken pas later verschijnen dan de grotere breuken. Ook blijk dat de fracturen vaak onopgemerkt blijven, omdat de kreupelheid niet opgemerkt wordt. De onderzoekers hebben ontdekt dat deze breuken het beste te diagnosticeren zijn via de 60 ° dorsopalmar (vooraanzicht, op een steile hoek) röntgenfoto’s, gevolgd door dorsopalmar (rechte voorkant) aanzicht en laterale (zijkant) aanzicht. Kleine fracturen genezen aanzienlijk sneller dan de grotere breuken (drie maanden versus zes maanden). Er werd hierbij, behalve uitgebalanceerde hoefverzorging, geen behandeling toegepast. In de literatuur wordt de suggestie gedaan dat de kracht van de diepe buigpees, de toename van het lichaamsgewicht en kneuzingen allen bijdragen aan deze breuken. Mogelijk zijn ze het gevolg van draai- en schuifkrachten op het bot. Al met al blijken deze breuken een veelvoorkomend verschijnsel te zijn bij groeiende paarden en ze lijken te genezen binnen zes maanden.

Onderzoeksopzet en uitvoering

In 2009 is op een conventie in Las Vegas gesproken over de frequentie en genezing van fracturen aan de takken van het hoefbeen. De takken van het hoefbeen in de hoef zijn smalle uitsteeksels van bot die naar achteren wijzen en zijn een belangrijk onderdeel van het hoefbeen. De breuken werden ingedeeld in zeven groepen, afhankelijk van de locatie en de ernst van de breuk. Uit de huidige studie bleek dat negen van de twintig bestudeerde veulens grote fracturen hadden, zeven veulens hadden middelgrote fracturen en vier veulens hadden alleen kleine fracturen. Zestien veulens had breuken in beide voorvoeten en hadden allemaal aan de binnenkant breuken op ten minste één voet, achttien veulens hadden een breuk aan de buitenkant en negen veulens had zowel aan de binnen- als buitenkant breuken in beide voorvoeten.

Extra informatie

Het onderzoek is uitgevoerd door John J. Dascanio en besproken tijdens de 2009 American Association of Equine Practitioners convention in Las Vegas.

Comments are closed.