Ivermectine niet het juiste middel voor spoelwormen bij veulens

Onderzoeksdoel

De effectiviteit van de meest gebruikte ontwormmiddelen bij veulens

Onderzoeksresultaat

Uit het onderzoek bleek dat ivermectine zeer weinig of geen effect heeft op het bestrijden van spoelwormen bij veulens. Bij 3 van de 4 stoeterijen waar het onderzoek plaatsvond hadden alle veulens nog spoelwormeieren in de mest bij de 14-dagencontrole. Slechts bij één stoeterij daalde het aantal spoelwormeieren met 90% ten opzichte van de eerste meting.
Er werd ook één groep behandeld met fenbendazol en één groep met pyrantel. In tegenstelling tot de ivermectine-groep had de fenbendazol-groep een 100% score wat betreft spoelwormei-vrij en de pyrantelgroep had een score van 90% spoelwormei-vrij.

Onderzoeksopzet

Er werd een mestonderzoek gebruikt om de effectiviteit van de drie meest gebruikte ontwormmiddelen (ivermectine, fenbendazol en pyrantel) die spoelwormen tegen gaan te testen. De gemiddelde leeftijd van de veulens in de testgroepen was 6,5 maand. De veulens waren al 2 a 3 keer ontwormd tijdens de zomer.

De mest van de veulens werd onderzocht op spoelwormeieren op de dag van ontwormen en 14 dagen later.

Bron

Dr Eva Osterman-Lind and Dr Dan Cristensson of the Department of Virology, Immunobiology and Parasitology, aan de National Veterinary Institute, in Uppsala

Comments are closed.