Koliek: bloedglucoseteststrips zouden dierenarts kunnen helpen

Onderzoeksdoel

Kijken of paarden met een hoge bloedsuikerspiegel meer kans hebben om te sterven aan koliek dan paarden met een laag bloedsuikerspiegel. Dit wordt bekeken aan de hand van een bloedglucosetest.Onderzoeksresultaat

Normale bloedglucosewaarden zijn ongeveer 70-135 mg /dL. Het gemiddelde van alle bloedglucosewaarden van de 228 paarden met koliek was 153 mg / dL. De waarde van de 39 paarden die waren overleden was 234 mg / dL.

Onderzoeksopzet / uitvoering

In de afgelopen 10 jaar is er opgemerkt dat paarden met ernstige koliek vaak hoge bloedglucosewaarden hadden. Bloedglucosetests kunnen nuttige informatie verstrekken aan dierenartsen die paarden behandelen met ernstige, aanhoudende koliek. Deze tests kunnen helpen om de toestand van het paard en de kans op overleving te voorspellen. De onderzoekers hebben naar de medische dossiers van 228 paarden met koliek gekeken.

Extra informatie

Dit onderzoek is uitgevoerd door co-auteur Diana M. Hassel, DVM, PhD , Dipl. ACVS, ACVECC, assistent-professor in Equine noodchirurgie en Critical Care in Colorado State University.

Bron

Abstract is te lezen op PubMed

Comments are closed.