Koliekchirurgie bij oude paarden

Onderzoeksdoel

Kijken of oudere paarden lagere overlevingskansen hebben dan jongere paarden na een koliekoperatie.

Onderzoeksresultaat

De overlevingskansen van op het moment van ontslag uit de kliniek was voor de geriatrische paarden 50%. Voor jongere paarden was dit 72%. Dit verschil komt waarschijnlijk doordat er een hoger aantal geriatrische paarden worden geƫuthanaseerd tijdens de operatie. Van de paarden die de operatie overleven en herstellen van de algemene anesthesie, waren de kansen van geritrische en niet-geriatrische paarden 82% en 89%. Verder was er geen verschil in overleving een jaar na de operatie. Deze uitkomsten zijn handig voor dierenartsen om eigenaren te informeren die twijfelen over een koliekoperatie door de leeftijd van hun paard.

Onderzoeksopzet / uitvoering

Geriatrische paarden hebben een lagere overlevingskans dan niet-geriatrische paarden na een koliekoperatie, maar er is geen significant verschil in overleving op lange termijn tussen leeftijdsgroepen.

Veel paardeneigenaren weerhouden zich vaak van een koliekoperatie als het paard op leeftijd is. De gegevens van zowel geriatrische (20 jaar of ouders) als niet-geriatrische paarden die een koliekoperatie hebben ondergaan is 10 jaar lang bijgehouden.

Extra informatie

Het onderzoek is uitgevoerd door Kathryn Krista, DVM en Leann Kuebelbeck, DVM, Dipl. ACVS aan de surgi-Care Center voor paarden in Brandon, Florida.

Bron

Abstract is te lezen op PubMed

Comments are closed.