Koliekdiagnose met behulp van FLASH

Onderzoeksdoel

Met een nieuwe diagnostische tool sneller kolieken diagnosticeren bij paarden.

Onderzoeksresultaat

Het duurde minder dan 11 minuten om uitslag te krijgen bij koliekgevallen die getest zijn. De doelgebieden voor de test hebben verrassend goed gewerkt. Het was makkelijk te vinden waar de koliek precies zat en gezien de afwijkingen was de soort koliek ook goed te diagnosticeren. Als er een negatieve FLASH bij paarden voorkomt, moet het onderzoek worden aangevuld met een volledig abdominale echografie.

Onderzoeksopzet / uitvoering

Deze tool is handig om sneller tot een koliekdiagnose te komen in de spoedeisende zorg. Dit leidt tot betere pijnbestrijding en meer directe operaties.  Fast Localized Abdominal Sonography (FLASH in paarden) staat voor Snel Gelokaliseerde Abdominale Echografie. Dit wordt reeds gebruikt bij menselijke gezondheidszorg. Dit wordt gebruikt voor het opsporen van specifieke doelgebieden. Deze gebieden worden onderzocht op afwijkingen. De gebieden kunnen worden onderzocht op vrije vloeistoffen en/of verwijde lussen van de dunne darm. Met de FLASH krijgen dierenartsen een protocol dat zij moeten volgen bij koliekgevallen. Zij moeten snel specifieke gebieden van de buik scannen. Ook hoeft het paard niet geschoren geworden, wat weer tijd scheelt. De doelgebieden voor de FLASH zijn: ventrale buik, de maag, het splenorenale venster, het rechter middelste derde deel van de buik, de twaalfvingerige darm, het links middelste derde deel van de buik en de thoracale (borstwervels).

Extra informatie

Het onderoek is uitgevoerd door  Valeria Busoni, PhD, Dipl. ECVDI, imaging clinicus in de afdeling Geneeskunde van gezelschapsdieren en paardachtigen in de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Luik.

Bron

Christa Lesté-Lasserre, Colic Diagnosis Using FLASH, The Horse, 22-04-2010

Comments are closed.