Training aangepast aan links- of rechthandigheid paard

Onderzoeksdoel

De natuurlijke scheefheid van een paard ontdekken

Onderzoeksresultaat

Een makkelijke manier om de scheefheid van een paard te ontdekken is via een pedometer welke oorspronkelijk is ontwikkeld voor mensen. Bij scheefheid zie je dat een dier de voorkeur heeft voor de linker- of rechterkant van zijn lichaam. Bij mensen uit dit vooral in links- of rechtshandigheid.

Onderzoeksopzet

In een recentelijk onderzoek zijn humane pedometers in normale peesbeschermers geplaatst en deze bij zes paarden omgedaan. De activiteit van de paarden in de paddock werd 5 dagen lang in de gaten gehouden. De meerderheid van de paarden lieten geen voorkeur zien voor links- of rechtshandig maar twee paarden gaven duidelijk de voorkeur voor linkshandig.

Extra informatie

Wanneer de mogelijkheid bestaat om vast te stellen welke kant de voorkeur heeft bij een paard heeft dat een voordeel voor ruiters en trainers wanneer een paard een bepaalde oefening moeilijk vind om uit te voeren in verband met aangeboren scheefheid. Het bekend zijn van de aangeboren scheefheid van het paard moet leiden tot een persoonlijke trainingschema’s zodat er bewuste oefeningen kunnen gedaan worden om de zwakke kant van het paard te versterken.

Bovendien, als de scheefheid van een paard bekend is, kan de trainer betere strategieën uitstippelen voor een race- of wedstrijdcarrière.

Bron

Amanda Warren-Smith, PhD van het Millthorpe Equine onderzoekscentrum in New South Wales, Australië. Het onderzoek ‘Het gebruik van pedometers om de scheefheid bij paarden te onderzoeken’ is gepubliceerd in het juli/augustus nummer van het tijdschrift ‘Journaal of Veterinary Behavior’.

Comments are closed.