Normaalwaarden van steroïden

Onderzoeksdoel

Het meten van de normale waardes van een aantal steroïden die het paard zelf aan kan maken in het lichaam. Bij dopingcontrole kan dan beter naar de waardes gekeken worden zodat men kan beslissen of er sprake is van doping of dat het paard zelf de steroïden heeft aangemaakt.

Onderzoeksresultaat

Bij hengstveulens werd testosteron en androsteendion het meest waargenomen in concentraties van androgenen van meer dan 125 pg/ml.

Bij merrieveulens was er een zeer lage concentratie van testosteron. Wanneer er testosteron wordt geconstateerd bij een merrie, is de kans groot dat dit is toegediend.

Boldenon werd niet waargenomen bij de paarden. Wanneer er boldenon wordt geconstateerd in welke waarde dan ook, is de kans groot dat dit is toegediend.

Verder moet men oppassen met voedingssupplementen. Deze kunnen het steroïdenniveau van een paard verhogen.

In het algemeen zijn testosteron, testosteron sulfaat en androstenedione in lage concentratie aanwezig bij jonge paarden. Boldenon en het afbraakproduct (metabolieten) hiervan zijn niet aanwezig en nandrolon en het afbraakproduct (metabolieten) zijn in concentraties van niet meer dan 250 pg/ml aanwezig in jonge paarden.

Onderzoeksuitvoering

142 ongemedicineerde volbloed hengstveulens en 62 merrieveulens in de leeftijd van 5 tot 24 maanden oud werd gedurende 13 maanden maandelijks het bloed gecontroleerd. Het niveau van 33 endogene steroïden (deze kan het paard zelf aanmaken) werd iedere keer gemeten.

Extra info

Momenteel zijn er vier androgene anabole steroïden die vaak therapeutisch gebruikt worden bij renpaarden: stanozolol, nandrolon, testosteron en boldenon.

Bron

Benjamin C. Moeller, BS, een afgestudeerde student aan de K.L. Maddy Equine Analytical Chemistry Laboratory at the University of California, Davis.

Comments are closed.