Onderzoek naar obesitas en hoefbevangenheid

Onderzoeksdoel

Onderzoek naar de kans dat paarden met obesitas en hoefbevangenheid eerder sterven dan dunne paarden met hoefbevangenheid. Ook werd er onderzocht welke factoren invloed hebben op het herstel van de aandoening.Onderzoeksresultaat

Ernstig aan hoefbevangenheid lijdende dieren bleken een hogere BMI (body mass index) te hebben. De overlevingskans neemt toe naarmate het lichaamsgewicht afneemt en de conditie verbetert. De dieren die Acepromazine, een medicijn dat de bloedtoevoer naar de voeten verbetert en het dier ontspant, leken het beste resultaat te boeken.

Onderzoeksopzet / uitvoering

83% van de paarden en pony’s in het onderzoek had te kampen met overgewicht. Zij hadden een zeer hoog BMI. Dieren met de aandoening hadden een grote kans op overleving als zij een lager lichaamsgewicht hadden, een optimale lichamelijke conditie en als zij minder ernstige symptomen vertoonden van de ziekte. Ook werd de type van het paard geassocieerd met het resultaat. Geen van de kleine paarden had een slechte prognose, terwijl een derde van de pony’s en grote paarden een slechte uitkomst hadden. Paarden met overgewicht sterven eerder aan hoefbevangenheid dan dunne paarden.

Er werden 107 paarden en pony’s met acute grasgerelateerde hoefbevangenheid geregistreerd. Van elk dier werd de grootte en het gewicht genoteerd, samen met de ernst van de aandoening en details van de behandeling. De dieren met de beste resultaten kregen een medicijn dat de bloedtoevoer verbetert aan de voeten, zodat het dier kan ontspannen.

Extra informatie

Het onderzoek is uitgevoerd door de Britse Equine Veterinary Association. De sponsoren voor dit project waren de British Veterinary, Association’s Animal Welfare (AWF BVA) en Merial Animal Health.

Bron

AWF BVA

Comments are closed.