Ongelijke voeten bij Nederlands Warmbloed onderzocht

Onderzoeksdoel

Is de bouw van het paard verantwoordelijk voor ongelijke voeten en zijn ongelijke voet erfelijk?

Onderzoeksresultaat

Grote paarden met een korte hals lopen de grootste kans op de ontwikkeling van ongelijke voeten. De bouw van de voorbenen, zoals de hoogte van de kogel en de lengte en hoek tussen de kogel en de hoef, maar ook de lengte van de hals, zijn vaak medeverantwoordelijk als een Nederlands Warmbloed paard ongelijke voeten heeft.

Onderzoeksopzet

Een Nederlands onderzoeksteam heeft de bouw, genen en prestaties van 44.840 Nederlandse Warmbloedpaarden die op topniveau in de dressuur en/of springen lopen, geanalyseerd om te kijken of ongelijke voeten een carrière kunnen beïnvloeden. Daarnaast werd er ook gekeken of de ongelijke voeten te maken hebben met andere kenmerken van de bouw.

Een kortere hals en een hoge schofthoogte kan ook bijdragen aan ongelijk gewicht bij het groeiende veulen, waardoor de hoeven niet gelijk groeien. Er bleek een connectie tussen ongelijke voeten, de schofthoogte en de lengte van de hals; ongelijke voeten kwamen beduidend vaker voor bij grote paarden met een korte hals.

Extra info

De onderzoekers zijn van mening dat fokkers goed moeten opletten tijdens fokprogramma’s en bij de training van jonge paarden. Over het algemeen genomen gaan sportpaarden vaak met pensioen door blessures aan de voorbenen, en ongelijke voorvoeten zijn ook een van deze oorzaken.

Door goed in de gaten te houden of een veulen de voorkeur heeft voor een bepaalde stand tijdens het grazen, kun je problemen voorblijven. Volgens de onderzoekers zou je bijvoorbeeld het veulen op een weide met hoger gras kunnen zetten. Daardoor komt er minder druk op de benen omdat het veulen met een korte nek en lange benen, zijn hoofd hoger kan houden tijdens het grazen. Ook goed hoefbeslag op jonge leeftijd kan helpen om het ontwikkelen van ongelijke voeten tegen te gaan.

Comments are closed.