Oudere paarden reageren minder op inentingen

Onderzoeksdoel

Evalueren of de leeftijd van het paard effect heeft op de productie van antilichamen in reactie op de inenting.Onderzoeksresultaat

Het blijkt dat oudere paarden minder goed in staat zijn om te reageren op inentingen als jonge paarden. Er is sprake van immunosenescence. Dit komt door veranderingen in het immuunsysteem in verband met de vergrijzing. Het kan leiden tot verhoogde vatbaarheid voor infectieziekten, auto-immuunziekten en neoplastische ziekten bij paarden. Uit onderzoek bleek dat gezonde, oude paarden hetzelfde immuunrespons op de inenting tegen rabiës hadden als gezonde, jonge paarden. Echter, er bleek ook dat gezonde, oude paarden een significant verminderde respons hebben op de influenza inenting in vergelijking met gezonde, jonge paarden.

Onderzoeksopzet / uitvoering

Er zijn 29 gezonde volwassen paarden van vier tot 12 jaar en 34 gezonde oude paarden vanaf 20 jaar ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid) en influenza (griep). Op het moment van inenten is een bloedmonster genomen en dit is herhaald op vier, acht en 24 weken na inenten.  Het onderzoek is uitgevoerd op Prince Edward Island in Canada. Deze paarden waren vrij van rabiës en zijn er ook nooit eerder tegen ingeënt. Deze enting werd gebruikt om de primaire immuunrespons te beoordelen en de enting tegen influenza werd gebruikt om de secundaire immuunrespons te beoordelen.

Extra informatie

Ongeveer 15% van de Noord-Amerikaanse paardenbevolking valt onder het oude paard (20 jaar of ouder).  Er wordt een hoge kwaliteit van zorg gevraagd voor deze populatiegroep. Er is nader onderzoek nodig voor paarden in deze leeftijd. Dit onderzoek is uitgevoerd door een groep van veterinaire onderzoekers uit Prince Edward Island, Oklahoma en Colorado.

Bron

The effect of age on the immune response of horses to vaccination.

Muirhead TL, McClure JT, Wichtel JJ, Stryhn H, Markham RJ, McFarlane D, Lunn DP.

Department of Health Management, Atlantic Veterinary College, University of Prince Edward Island, Charlottetown, Prince Edward Island, Canada

Abstract op PubMed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19954792

Comments are closed.