Paarden vergeten nooit hun menselijke vrienden

Onderzoeksdoel

Blijven paarden trouw aan mensen van wie ze in het verleden positieve beloningen kregen? Herinneren paarden mensen na een lange tijd van separatie? Hoe goed begrijpen paarden vocale commando’s?Onderzoeksresultaat

Uit het onderzoek bleek dat de paarden die getraind waren met voedsel als beloning na een langere periode makkelijker de aangeleerde commando’s uitvoerden dan de andere paarden. Verder bleek dat deze paarden positiever stonden tegenover nieuwe mensen. De paarden die zonder positieve beloning getraind werden vertoonden ook vier tot zes maal meer negatief gedrag naar hun trainer toe. Verder bleek dat ze de trainster die de oefeningen had aangeleerd na acht maanden zonder contact nog herkenden. Tenslotte bleek dat paarden vocale commando’s beter begrepen dan verwacht. Samengevat gedragen, leren en herinneren paarden dingen beter bij een positief beloningssysteem.

Onderzoeksopzet / uitvoering

Het onderzoek werd uitgevoerd door etholoog Sankey en haar collega’s van de Unversiteit Rennes. Bij het onderzoek zijn 20 Angelo-Arabieren en drie Franse Saddlebred paarden gebruikt. Een vrouwelijke trainer leerde de paarden 41 handelingen die te maken hebben met de verzorging en medische ingrepen. Zoals het stilstaan op commando en het inbrengen van een thermometer.

Extra informatie

De sociale relaties van paarden zijn langdurige relaties en kunnen zelfs levenslang duren. Zowel bij paarden onderling als mens-paard relaties.

Bron

J. Viegas, Discovery News, 17 Maart 2010.

Comments are closed.