Verband tussen PSSM en rugpijn

Onderzoeksdoel

Is er een verband tussen Polysaccharide Storage Myopathie (PSSM) en rugpijn?

Onderzoeksresultaat

De resultaten uit dit onderzoek suggereren dat PSSM moet worden beschouwd als een mogelijk oorzaak van rugpijn bij ieder sportpaard. Biopsie van de getroffen spieren zouden een deel uit moeten maken van het revalidatieplan.

Onderzoeksopzet

Negen van de 39 paarden met rugklachten (5 springpaarden en 4 dressuurpaarden) had PSSM in de genomen biopten van de longissimus dorsi (lange rugspier). Alle 9 paarden hadden een voorgeschiedenis van rugpijn en slechte prestaties. Uit deze 9 paarden hadden 6 paarden ook PSSM in de genomen biopten van de bilspier. Als controle werden 6 warmbloed paarden met RER en 6 gezonde dravers getest op PSSM. Bij 3 van de 6 RER paarden kon worden aangetoond dat ze PSSM hadden, bij de dravers werd niks gevonden.

Extra info

Rabdomyolyse is de snelle afbraak van de skeletspieren als gevolg van letsel aan het spierweefsel. De spierschade kan worden veroorzaakt door lichamelijke, chemische of biologische factoren. De vernietiging van de spier leidt tot vrijlating van de afbraakproducten van beschadigde spiercellen in de bloedbaan. Sommige van deze zoals myoglobine zijn schadelijk voor de nieren en kan leiden tot acuut nierfalen.

Bij 40% van alle gevallen van rugpijn bij paarden is het schade aan het zachte weefsel. De belangrijkste oorzaken zijn onder meer chronische en terugkerende rabdomyolyse (CER en RER) en een erfelijk enzym genaamd Polysaccharide Storage Myopathie (PSSM) en betekend eigenlijk dat het paard chronisch spierbevangen is. Quarters Horses, warmbloedpaarden en trekpaarden zijn bijzonder gevoelig voor PSSM.

Bron

University of Cordoba in Spanje

Comments are closed.