Stamboom van het paard onderzocht

Onderzoeksdoel

Herindeling van de familie van de paardachtigen in de prehistorie door vondsten van nieuw aDNA.

Onderzoeksresultaat

Vóór de komst van DNA-analyse, werden fossielen gegroepeerd volgens hun morfologische kenmerken. Nu er DNA-fragmenten zijn geïsoleerd en geanalyseerd uit oude botten zijn de wetenschappers in staat om relaties tussen enkele oude en moderne leden van de paardachtigen opnieuw te beoordelen.

Onder andere werd tijdens het onderzoek beenderen gebruikt uit de grotten van Eurazië en Zuid-Amerika om een nieuw soort paard te identificeren. Uit onderzoek bleek ook dat de Kaap-zebra, een van de uitgestorven reuze-soorten uit Zuid-Afrika gewoon een grote variant was van de moderne steppe-zebra. Ook werd er een nieuw soort ezel gevonden op de Russische steppen en deze lijkt gerelateerd te zijn aan de Europese fossielen die van meer 1,5 miljoen jaar geleden dateren.

Onderzoeksopzet

De studie betrof een internationaal team van onderzoekers. Zij onderzochten 35 paardachtige fossielen uit de hele wereld (Zuid-Amerika, Europa, Zuidwest-Azië, en Zuid-Afrika). Oud mitochondriaal DNA (aDNA) werd geïdentificeerd in 22 van de monsters. De aDNA monsters werden geëxtraheerd, versterkt, en onderzocht in gespecialiseerde laboratoria in Lyon en Adelaide.

Bron

Professor Alan Cooper, Directeur van het Australian Centre for Ancient DNA (ACAD) gevestigd aan de University of Adelaide. Onderzoek is tevens gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Comments are closed.