Testen voor Appaloosa spotting gen een stap dichter bij

Onderzoeksdoel

Welke single-nucleotide polymorfisme (SNP uitspreken als: snip) zijn gerelateerd aan het Appaloosa gen (LP)?

Onderzoeksresultaat

Er zijn zes SNP’s gevonden in het DNA van de onderzochte paarden en pony’s. Drie van deze zes SNP’s  zijn perfect  gerelateerd met het Appaloosa gen. Deze SNP’s komen voor in diverse rassen. Het onderzoek loopt nog verder.

Onderzoeksmethode

Het onderzoek werd uitgevoerd door Dr. Rebecca Bellone, moleculair bioloog en een team van onderzoekers uit de VS en Canada. Het onderzoek werd gericht op zes mogelijke SNP’s. Er werden monsters getest van rassen waarbij Appaloosa spotting voorkomt en bij rassen waar het niet voorkomt. Uit de monsters werd DNA gehaald om te onderzoeken op de genoemde SNP’s. De betrokken paarden en pony’s waar Appaloosa spotting bij voorkomt waren: 205 Appaloosa’s, 66 Knabstruppers, 112 Norikers, 63 Amerikaanse miniatuurpaarden, 20 Amerikaanse pony’s, 25 Britse spotted pony’s en 10 Autralische spotted pony’s. De monsters waarbij geen Appaloosa spotting in voor kon komen kwamen van 37 Thoroughbreds en drie Amerikaanse Quarter Horses.

Extra informatie

Een SNP is een variatie in het DNA van een enkele nucleotide lang.

Bron

Bellone, R.R., Archer, S., Wade C.M., Cuka-Lawson, C., Haase, B., Leeb, T., Forsyth, G. Sandmeyer, L. en Grahn, B.

Association analysis of candidate SNP’s in TRPM1 with leopard complex spotting (LP?) and congenital stationary night blindness (CSNB) in horses. Animal Genetics (2010), 41: 207.

Comments are closed.