Vetrijk dieet verminderd stress

Onderzoeksdoel

Een vetrijk dieet zou kunnen bijdragen aan de vermindering van stress bij paarden en tevens het risico op ongelukken verminderen.

Onderzoeksresultaat

Bij een recent onderzoek is er gekeken naar de hoeveelheid en duur aan stress bij paarden op verschillende diëten. De paarden kregen als test plotseling het hoofd van een tijger op een veer te zien.  Hieruit kwam voort dat paarden met een vetrijk dieet een lager cortisolniveau in rust hadden. Tevens reageerden ze minder heftig en minder lang op  de test. De hartslag bleef bij deze paarden tijdens de test ook lager.

De reactietijd, dit is de tijd tussen het zien van de tijger en de reactie, werd echter niet beïnvloed door het dieet. Deze bleef bij alle paarden gelijk. De paarden konden dus wel direct reageren ook al was hun dieet anders.

Resultaten wijzen uit dat gebruik van een vetrijk dieet er voor zou kunnen zorgen dat paarden minder stress hebben en minder risico op ongelukken lopen.

Onderzoeksopzet en uitvoering

In dit onderzoek is gebruik gemaakt van twee verschillende soorten diëten voor paarden. Het eerste is gebaseerd op een zetmeel- suiker dieet en het tweede op een vetrijk dieet. Het enige verschil tussen de twee diëten was het zetmeel –suiker gehalte en het vet gehalte (3% vet ten opzichte van 10%). De energie, vitaminen en mineralen zijn in beide diëten gelijk.

Twee groepen paarden werden voor een maand lang één dieet gevoerd. Vervolgens werden alle paarden individueel getest. Dit werd zowel in rust gedaan als ook nadat ze opgeschrikt waren. Vervolgens werd het andere dieet twee maanden lang gevoerd en werden de testen weer herhaald.

Om het stressgehalte te meten, werd de hartslag gemeten en de cortisolniveaus van het bloed vastgesteld. Om een schrikreactie op te wekken werden de paarden geconfronteerd met een tijgerhoofd op een veer geplaatst. De reactie van de paarden werden vastgelegd op video zodat de onderzoekers details konden vastleggen, zoals de afstand die de paarden van het object namen en de duur van reactie.

Extra info

Het onderzoek ik uitgevoerd door Dr. Alberto José Redondo en collega’s. Het onderzoek vond plaatst vanuit de University of Cordoba in Spanje. De resultaten van het onderzoek zijn geplaatst in the Journal of Apllied Animal Behaviour Science. Hierin wijst de auteur op de mate van belangrijkheid van zijn onderzoek zowel voor het welzijn van de paarden als ook de veiligheid van de mens.

Bron

Mark Andrews, Fat diet reduces stress, www.equinescienceupdate.co.uk

Comments are closed.