Volwassen paarden hebben positieve invloed op gespeende veulens

Onderzoeksdoel

Het onderzoeken of de aanwezigheid van niet-gerelateerde volwassen paarden de stress tijdens het spenen van veulens vermindert.

Onderzoeksresultaat

Het toevoegen van volwassen paarden aan een groep gespeende veulens lijkt een positieve invloed te hebben op het stress niveau. Hierdoor wordt het ontwikkelen van agressie op latere leeftijd vermindert evenals het ontwikkelen van abnormaal gedrag. Bij alle veulens werd een toename van hinniken, beweging en cortisol gehalte in het speeksel waargenomen. Bij de veulens die gehuisvest waren met volwassen paarden waren de signalen van stress echter korter van duur en minder heftig. Alleen bij de veulens zonder volwassen paarden werd onderlinge agressie en abnormaal gedrag waargenomen.

Onderzoeksmethode

Er werden 32 veulens in twee groepen gesplitst. Bij de ene groep werden niet-gerelateerde volwassen paarden gevoegd bij de andere niet. De groepen werden vervolgens geobserveerd. Het onderzoek werd drie maal uitgevoerd.

Bron

Physiology & Behavior 2012 Jun 25;106(4):428-38. Samenvatting te lezen op PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22406387

Comments are closed.